לימוד אנגלית לילדים בכיתה ד'


אנגלית לילדים בכיתה ד'

הקסם מתרחש כשילדים ישראלים מדברים עם חברים מארה"ב

מומחים לעתידנות קובעים כי עלינו להכין כבר היום את התלמידים ולתת להם ארגז כלים למקצועות של המחר. העולם משתנה לנגד עינינו ומגפת הקורונה ממחישה באופן בולט את האצת התהליכים שמתרחשים בעולם הגלובלי, החל מניהול חשבון בנק באפליקציה ועד בדיקת אולטרסאונד ביתית לנשים בהריון לניטור תנועות עובר, הפגישות העסקיות הפרונטליות עברו לזום ואוניברסיטאות מתחילות להעניק תארים אקדמאים באוריינות דיגיטלית. לפני 25 שנים כשנכנסתי לכיתה עם לוח וגיר כשאני מחזיקה במקרן הסתכלו בי בפליאה, וכאשר בתי הספר עברו למקרנים, אני כבר לימדתי עם טאבלטים. לפני 15 שנים התחלתי לשלב בחוג שיחות עם ילדים מרחבי העולם. באמצעות הסקייפ שוחחנו עם ילדים מ 90 מדינות שונות. תמיד ראיתי לנגד עיני חובה לשלב את השפה האנגלית עם אתגרי העולם הגלובלי ולא להכין את התלמידים להכתבות שיש בבית הספר כדי לתת להם "עוד ממה שיש בבית הספר" זה בהחלט לא מועיל לשנן אוצר מילים להכתבה ולא לעשות בו שימוש פרקטי ואותנטי. שיטת הלימוד שפיתחתי מעניקה לתלמידים גם את הסיבה והמטרה לדעת, ללמוד ולהיפתח אל העולם. כאשר תלמיד בכיתה ד' רואה שהוא מסוגל להציג את עצמו באנגלית בפני כיתה של בני גילו מארה"ב ולהבין את מה שהם אומרים, מדובר בהישג משמעותי ביותר עבורו שנותן לו ביטחון ביכולתו לדבר ולאהוב את השפה האנגלית.
  • לפניכם ציטוט של אמא לתלמידה בכיתה ד': ששששייייוווווו גלי!!!!! איזו התרגשות גרמת לי. נטע יושבת למטה ואני שומעת אותה מנהלת את השיחה עם ילדים מארה"ב - מ ד ה י ם !! איזה רעיון מהמם. איזה דבר מדהים קורה פה. אני בהתרגשות מזה חבל לך על הזמן. לא מעזה לרדת למטה לראות כדי לא להפריע לה וליצור לה התרגשות". עד כאן הציטוט. רוצים לדעת למה הורים רבים בחוג שלנו מתרגשים כל כך ? הסיבה הפשוטה היא שהרבה הורים כבר יודעים היא שתכנית לימוד אנגלית לכיתה ד' של משרד החינוך לא כוללת את החלק החשוב ביותר- הפרקטיקה. הדיבור! החלק הזה שבו הילדים מדברים ומתנסים באופן פרקטי ואותנטי בשיחה עם ילדים מארה"ב. אז מה כן התכנית של לימוד אנגלית לכיתה ד' של משרד החינוך כוללת? היא כוללת מבחנים, הכתבות ושינון אוצר מילים. למה? כי רק בדרך זו המורה יכולה להבטיח שהיא תלמד תבנית אחידה לכיתה הטרוגנית של 30 ילדים ומעלה עם פערי רמות. כך נגזר גם על המתקשים וגם על המתקדמים ללמוד יחד חומר לימודי אחיד שמורכב מכללי דקדוק שלא תורמים באופן מהותי ללימוד אמיתי של השפה האנגלית. אלא שהשפה האנגלית היא לא רק אוצר מילים היא גם רקע תרבותי עשיר ומגוון, שירים, סיפורים והתנסות מעשית בכתיבה ובשיחה.. ואת זה אנו יודעים ללמד כבר 25 שנים באופן דינמי וקצבי, כך שכל הילדים שבאים לחוג שלנו בכל רמות הלימוד מתקדמים מעל ומעבר לרמת הכיתה.

  • במשך 27 שנים יצרנו מוניטין חזק ומשמעותי במרכז הארץ ולימדנו בעשרות בתי ספר בתל אביב ובחולון. החוזים שלנו היו מתחדשים אוטומטית מידי כל שנה. מדוע אם כך החלטנו לאחר 25 שנות למידה פרונטלית לסיים את ההתקשרות עם עשרות בתי הספר ולעבור לאונליין? נתחיל מהסוף זה לא בגלל הקורונה.. הסיבה היא שהעולם הגלובלי משתנה לנגד עינינו! לפני 15 שנה התחלנו לשוחח עם ילדים מארה"ב ורחבי העולם. התחלנו בימים של הסקייפ כי הבנו שהכיתה המסורתית של מורה שעומדת בתחום 4 קירות, לא יכולה להעניק לתלמידים את הכלים הדרושים להצלחה והכנה למקצועות של המחר. הבנו שכדי שהילדים ירצו ללמוד את השפה האנגלית אנו חייבים להפוך אותה לפרקטית עבורם. הם חייבים ללמוד כיצד להיות מעורבים בעולם הסובב אותם. הילדים נולדו לעולם טכנולוגי ודיגיטלי. הם רואים ופוגשים את השפה האנגלית בכל יום בטלוויזיה, במשחקים, ובכל כל מקום אפשרי. מגפת הקורונה רק הדגישה את השינוי שחל בשנים האחרונות בעולם הגלובלי, במעבר לחיים דיגיטליים שנוגעים בכל אדם בעולם המערבי ובכל תחומי החיים, החל מרכישת בגדים באינטרנט, ניהול חשבון בנק באפליקציה ועד בדיקת אולטראסאונד ביתית לנשים בהריון, לניטור תנועות עובר. הפגישות העסקיות עברו לאון ליין ואוניברסיטאות החלו להעניק תארים להתמחות בדיגיטל. מומחים לעתידנות קובעים כי יש לתת לילדים כבר היום והחל מגיל צעיר כלים מתאימים ללמידה דיגיטלית שתכין אותם למקצועות של המחר. בשלב זה קשה לנבא מה המקצוע שילדכם יבחר לעסוק בו בבגרותו אך בביטחון גמור ניתן לומר שאת פגישותיו ולימודיו הוא לא יעשה במרחב הפרונטלי ולכן כשאנו מלמדים את התלמידים שלנו כבר היום להציג את עצמם באנגלית מול כיתה אמריקאית, לכתוב גלויות לחברים בארה"ב זו הלמידה המשמעותית והפרקטית שנותנת לתלמידים את המוטיבציה ללמוד! ואת זה ניתן לקבל רק באונליין!

  • המדד הקובע של בית הספר לידיעת השפה האנגלית הוא הציון של הילד כך היה תמיד. אך האם זהו המדד הנכון שמוכיח שילדנו אכן יודע ולומד היטב את השפה האנגלית? ממה הציון מורכב? האם הוא מורכב מיכולת שיחה? משילוב של אוצר מילים? מהבנת הנקרא? מחקרים רבים שנעשו מצאו שבתי הספר בישראל מכינים לבחינות באנגלית אך לא בהכרח לידיעת השפה. למה הכוונה? הכוונה היא ששינון אוצר מילים להכתבה, דקלום כללי דקדוק הם למעשה המדד של המורים אבל זהו מדד מטעה כי הוא בוחן רק יכולת שינון ומענה למבחן. גם קריאה שאין מאחוריה הבנה מעמיקה היא ענין טכני בלבד שלא מעידה דבר וחצי דבר על יכולת הבנה ויישום של השפה האנגלית. בתי הספר והחוגים הרבים מלמדים "עוד ממה שיש בבית הספר" כי כשיש ציון גבוה בתעודה כולם שמחים ומרוצים, אבל המציאות העגומה היא ששיטת לימוד אנגלית לכיתה ד' הנהוגה כיום לא השתנתה שנים רבות מאז שאתם ההורים למדתם בבית הספר. אותה שיטה שהכרנו בילדותנו של חוברות עבודה, שינון אוצר מילים, חזרה על כללי הדקדוק ומבחני אנסין מעולם לא הייתה יעילה ולבטח אינה מתאימה כיום לילדים שלנו שנולדו לעולם טכנולוגי וגלובלי שונה לחלוטין מזה שאנו נולדנו אליו. בסופו של דבר המציאות מוכיחה כי רק לימוד מעשי ואותנטי של השפה האנגלית המשלב ערכים תרבותיים שהם החמצן של כל שפה חיה היא הדרך הנכונה ביותר ללימוד שפה ולהפנמה שלה.

    לימוד אנגלית לילדים

  • בתכנית לימוד אנגלית לכיתה ד' התלמידים יודעים לקרוא בתחילת השנה משפטים קצרים וסיפורים קצרים. האתגר בשנה זו היא ללמד את התלמידים שילובי תנועות כמו ea, ou, ai, ee, ay, oo, owck ועוד וגם שילובי עיצורים כגון kn, mb, ch, sh, th, ck. מסגרת תכנית לימוד אנגלית לכיתה ד' נקרא טקסטים המשלבים שילובי צלילים מיוחדים. כמו כן, התלמידים ילמדו לכתוב בעצמם את אוצר המילים שנלמד וכן להשתמש בו נכונה בכתיבת משפטים. בשיחות שאנו מקיימים עם תלמידים מארה"ב נלמד להציג את עצמנו באנגלית, לשאול שאלות ולהשיב עליהן, נשתמש בידע שצברנו (אוצר מילים, כתיבה נכונה) לתאר מקומות בעולם, גני חיות, להתבונן ולכתוב מה שאנו רואים בסיורים הווירטואליים. במסגרת תכנית לימוד אנגלית לכיתה ד' התלמידים גם לומדים להשתמש בשפה כדי לתקשר עם ילדים בני גילם, לשחק איתם, לשאול שאלות ולענות תשובות באנגלית. התלמידים המתקדמים מכיתות ד' גם לוקחים חלק בפרויקט pen pals וכותבים מכתבים לילדים מכיתה ד' בני גילם לאחר ששוחחו שיחות אישיות עם חבריהם ויצרו עימם קשר אישי. העניין שהם מוצאים בילדים בני גילם, גורם להם לרתום את השפה לכדי כתיבה אותנטית.

  • בתכנית לימוד אנגלית לכיתה ד' נלמד במהלך השנה נושאים מרכזיים ואוצר מילים עשיר ומגוון - אנו לא מציינים מספר של מילים 400 או 600 מילים לשם הרושם, כי אין לכך משמעות מעשית. המשמעות היא בגיוון וההפנמה של המילים והשימוש הנכון שנעשה בהם. שוב נאמר כי לימוד אוצר מילים ללא מטרה אלא לשם בחינה או הכתבה בבית הספר הוא מיותר ולא יעיל אלא רק לבחינה עצמה בזמן נתון ולכן אנו משלבים פרקטיקה ושיחות אותנטיות כדי לעשות שימוש באוצר המילים שלמדנו. להלן חלק מהנושאים שנלמד: גוף האדם: head, face, eyes, ears, cheeks, neck, shoulders, arm, hands, legs, knees, foot, toes. משפחה: father, mother,sister, brother, baby. צבעים: yellow, blue, red, gold, brown, black, white,grey, silver, pink, purple מספרים: בתכנית לימוד אנגלית לכיתה ד' התלמידים יודעים לספור את המספרים 0-1000. הם יודעים לכתוב מספרים עד 20. אומרים משפטים כמו: There are fourteen yellow bananas פירות: apple, banana, mango, pineapple, strawberry, peach, kiwi, cherry, watermelon, lemon, orange ירקות: potato, tomato, corn, cucumber, pumpkin, onion, peas, beans, carrot מאכלים: rice, noodles, soup, bread, hamburger, potato chips,omlette חיות: dog, frog, flamingo, fish, camel, rhino, hippo, cat, tiger, lion, elephant, spider,monkey, donkey,horse,